-->
Okuma Listem

AofSoruKitap Ana Sayfa

Memur Adaylarına Müjde

Haziran ayında Meclis'e gelecek yasayla yeni memurlara yeni haklar tanınması planlanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın taşeron işçilerle ilgili düzenlemesi, yeni eklentilerle genişliyor. 
Pakete, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ile kamuda ilk kez işe başlayacaklara yeni kurallar getiren hükümlerin de gireceği belirtiliyor.
Düzenlemelerin, genel kurul çalışmaları sırasında önergelerle hayata geçirileceği iddia ediliyor. Tartışmalı düzenlemenin, SGK, belediye ve vergi alacaklarına ilişkin yeniden yapılandırmadan yararlananlara bir şans daha verilmesi şeklinde olacağı kaydediliyor.
PAKETTE NELER VAR?
Pakette, Bağ-kur ve SGK borçlarına yeniden yapılandırma, Bağ-kur emeklisi iken, iş yeri açanlardan alınan destek priminin kaldırılması, vatandaşların belediyelere olan su ve elektrik borçları ile Maliyeye olan vergi borçlarına ilişkin düzenlemelerin yer alabileceği ifade ediliyor.
Bu düzenlemelerin yeni bir hak şeklinde değil, daha önce yapılan yeniden yapılandırmalardan çeşitli nedenlerle yararlanamayan ve hak kaybına uğrayanlara ikinci bir şans verme şeklinde olabileceği belirtiliyor.
KAMUDA ZORUNLU HİZMET
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in daha önce Bakanlar Kurulu’na sunduğu kamuda ilk kez işe gireceklere ilişkin taslağın da bazı rötuşlarla bu pakete alınacağı dile getiriliyor. Bu düzenleme, kamuda ilk kez işe gireceklerin atandıkları yerde en az üç yıl görev yapmaları zorunluluğu getiriyor.
Düzenleme, kamuda çalışanlara bir kez kurum değiştirme hakkı vererek, kurumlar arası transferleri de önlüyor. KPSS’yi her bakanlığın kendisinin yapması şeklinde yürütülen çalışmanın ise bu paketin konusu olmadığı ifade ediliyor.
ÇALIŞAN ANNEYE KREŞ YARDIMI
Bakan Çelik’in daha önce açıkladığı “taşeron” paketinde ise kamuoyunu yakından ilgilendiren düzenlemeler bulunuyor. Pakette, ailelere kreş yardımı, yurt dışında yaşayan Mavi kartlı Türk vatandaşlarına ilişkin düzenlemeler de yer alacak. Düzenleme, genel sağlık sigortası borçlarının yeniden yapılandırılması ve uzun süredir ödenmeyen Bağ-Kur borçlarının silinmesini de içeriyor. Taşeron işçilerin haklarını düzenleyen paket özetle şunları içeriyor:
TAŞERON İŞÇİLERE YENİ HAKLAR
Tüm taşeron işçiler asgari ücret üzerinden çalıştırılmayacak. Bu kapsamda kamuda bir ücret skalası oluşturulması ve taşeron işçilerine ücret ve sosyal haklar anlamında düzeltmeler yapılacak. 24 aydan fazla süredir Bağ-Kur prim borcu olanların borcu ve buna karşılık bu borçlu oldukları döneme ilişkin sigortalılık bilgileri silinecek.
SİGORTA YAPILANDIRMASI
Genel sağlık sigortasında (GSS) ödenmeyen primlere yönelik yeniden yapılandırma kolaylığı yer alıyor. 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle genel sağlık sigortası kapsamında olmayanlar için gelir testi yapılması zorunluluğu gündeme geldi. Gelir testi yaptırmayanlar içinse, aylık 257 liralık prim borcu tahakkuk ediyor. Şu ana kadar söz konusu düzenlemeden dolayı biriken borç miktarının 4 milyar TL’yi aştığı, rakamın her geçen gün arttığı belirtiliyor. Düzenleme ile biriken GSS borcu için faizsiz yeniden yapılandırma imkanı getirilecek; yeniden yapılandırma planına dahil olanlar genel sağlık sigortasından da yararlanabilecek. Düzenleme 3 milyondan fazla insanı yakından ilgilendiriyor.
TÜP Bebek BEKLENTİSİ
Çalışılan pakette “tüp Bebek sürprizi” de bekleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu halen tüp bebekte en fazla 2 deneme için ödeme yapıyor. İlk denemede faturanın yüzde 75’ini SGK üstlenirken, ikinci denemede bu oran yüzde 70 oluyor. Yeni düzenleme üçüncü tüp Bebek denemesi de sosyal güvence kapsamına alınacak. SGK, bu denemenin de belli bir bölümünü karşılayacak.
Yorum Gönder

Yorum Gönder